Nyfiken?

Här har  jag haft uppdrag:

Danderyds kommun
Askebyskolan
Rinkeby bibliotek
Hökarängsskolan
Vimmerby bibliotek
Kalmar stadsbibliotek
Borgholm bibliotek
Torsås bibliotek
Nybro bibliotek
Viaskolan
Brommaplans bibliotek
Husby bibliotek
Sala kommun
Luna kulturhus
Hultsfreds bibliotek
Fredriksdalsskolan
Möntersås bibliotek
Oskarshamns bibliotek
Älmhults bibliotek
Smedslättskolan Bromma
Edsbyns biblitek
Borås stadsbibliotek
Nykvarns bibliotek
Kungsholmens bibliotek
Björkhagens skola
Helsingborgs stadsbibliotek
Göteborgs stadsbibliotek
Bandhagens skola
Tullgårdsskolan
Olovslundsskolan
Storkyrkoskolan
Sunne bibliotek
Adolf Fredrik musikklasser
Svandammsskolan
Kultur- och fritidsförvaltningen Partille
Stockholms stadsbibliotek
Gröndalsskolan
Norrköpings stadsbibliotek
Tungelstaskolan
Oxhagsskolan
Tornadoskolan
Centrumbiblioteket Märsta
Laxå bibliotek
Gelfe Montessoriskola
Viskaforssskolan
Sollentuna bibliotek
Slättgårdsskolan
Nybohovsskolan
Södermalmsskolan
Trollbodaskolan
Höglandsskolan
Ekensbergsskolan
Södertälje stadsbibliotek
Tyresö kommun bibliotek
St Olof skola
Kvarnbyskolan
Torö skola
Ängelholms stadsbibliotek
Alby stadsbibliotek
Alby bibliotek
Falu stadsbibliotek
Lekebergs bibliotek
Sandvikens folkskolbibliotek
Frestaskolan

m.m.  

Författarbesök av Eva Susso på Sävstaskolan

Alla bilder är skapade av elever på Sävstaskolan i Vingåker.

Vi nås ideligen av rapporter av svenska elevers sjunkande intresse för att läsa böcker. Skillnaden mellan flickors och pojkars läsvanor har resulterat i att pojkar generellt utvecklar en sämre läsförståelse ju äldre de blir. I stort är detta en demokratifråga som skolan tar på största allvar. På Sävstaskolan pågår ett projekt som heter Läsa för livet och som syftar till att göra läsandet lustfyllt och livslångt. I detta projekt ingår att eleverna får träffa en riktig författare.

Tisdagen den 28 januari besökte Eva Susso Sävstaskolan. Innan besöket hade lärarna i klasserna 3 och 4 haft högläsning ur en del av hennes böcker bl.a. ” Yummy ” och ”Tusen tips till en fegis”.

Dessa böcker är hennes senaste böcker. Eleverna hade tagit reda på fakta om Eva och använt sig att sina Ipads för att göra färgrika collage om henne. Alla elever från årskurs 3 till och med 6 hade förberett sig med att skriva frågor om hennes författarskap och hennes person.

Dagen började med storsamling i skolans matsal där sexorna, femmorna och förberedelseklassen 5-6 hade samlats. Det var härligt att se hur intensivt eleverna lyssnade, när Eva Susso berättade om sitt författarskap. Eleverna frågade om hur många böcker Eva skrivit och blev imponerade av hennes svar, att hon skrivit 30 böcker. Sedan berättade Eva om de nya böckerna som hon höll på att skriva; bl.a. en bok om en liten pojke som överlever en naturkatastrof och som heter Två städer. En del elever ville läsa boken direkt!

Dagen fortskred med besök i klasserna 3 och 4. I dessa klasser fick Eva frågor och kommentarer om karaktärerna i böckerna de lyssnat på. Varför ser Yummy så arg ut på omslaget till boken? Varför har rika Rolf kontor på toaletten? Varför svär Yummy så mycket? Eleverna verkade nöjda med de svar Eva Susso gav.

De båda tredjeklasserna hade dekorerat väggen i korridoren med recensioner av böckerna de arbetat med och ritat Eva i naturlig storlek. Oj, sa Eva när hon fick se sig själv på väggen. Det här känns som rena ”egotrippen” ! 

I fyrorna hade man läst Eva Sussos första bok som heter ”Rita”. Den handlar om en flicka som vill hälsa på sin farmor i Afrika. Lärarna läste hälften av boken och eleverna fick sedan skriva ett slut på berättelsen. När Eva berättade att Rita var hennes egen dotter och att det fanns en fortsättning på boken blev eleverna väldigt förvånade och intresserade.

Eva Susso var väldigt nöjd med det intresse och engagemang som eleverna och lärarna visade under dagen och att besöket var så väl förberett. När hon sedan lämnade några gratisböcker gick de åt som smör i solsken!

Eleverna var mycket nöjda med att ha fått svar på sina frågor och att ha träffat en riktig författare!

 

På Sävstaskolan fortsätter lärarna med att skapa läslust och läsförståelse på många olika sätt. Skolbiblioteket har uppdaterats i samarbete med Kommunbiblioteket och har förutom skoltid öppet efter skolan två dagar per vecka. På onsdagseftermiddagarna får fritidsbarnen möjlighet att komma på sagostunder där äldre elever läser sagor med stort engagemang. När nya böcker ska beställas till skolbiblioteket får eleverna vara med och önska vad som ska köpas in. Det finns planer på att äldre elever ska ge boktips till yngre eleverna genom att de äldre läser nya böcker innan böckerna hamnar i Skolbiblioteket. Ett mysrum för sköna lässtunder har eleverna önskat och det ser ut som att det kan bli verklighet under 2014. 

Att läsa för livet är både kul och lärorikt och helt i enlighet med skolans uppdrag, att ge eleverna adekvata verktyg för det livslånga lärandet.

Maud Milton Sävstaskolan